Venlo Cleanup
Samen sterk in de strijd tegen zwerfafval
Zaterdag 17 juli 10.00 – 13.00 uur

Het zwerfafvalprobleem
Blikjes energydrank en bier langs de Maasoevers, mondkapjes op straat, peuken op de stoep. Heb jij ook schoon genoeg van al dat zwerfafval op straat en in de natuur? Wij wel.
Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het opruimen kost honderden miljoenen euro’s per jaar. Bovendien is zwerfafval slecht voor natuur, dier en mens. Het vervuilt de bodem en dieren eten het op of raken er in verstrikt. Veel afval komt ook via de Maas en andere rivieren in zee terecht en daar draagt het bij aan de plastic soep. Mosselen, garnalen en andere zeedieren kunnen kleine deeltjes plastic opslaan in hun lichaam waardoor het in de voedselketen terecht komt en dus ook zo weer in de mens. Uiteindelijk belandt het dus op je eigen bord.
Het meeste zwerfafval is zeer slecht afbreekbaar en blijft tientallen jaren liggen als we het niet opruimen. Plastic breekt zelfs helemaal nooit af: het verbrokkelt tot kleine stukjes, maar vergaat niet. Sta er maar eens bij stil: al het plastic dat in de natuur terecht is gekomen, is daar op een of andere manier nog aanwezig. Kortom: veel afval verdwijnt alleen als we het zelf opruimen.
Afbreektijden afval
- Bananenschil: een paar weken tot een paar jaar
- Sigarettenpeuk: papier en tabak 1-12 jaar, filter vergaat niet (omdat hier plastic in zit)
- Plastic frisdrankfles: vergaat niet (verbrokkelt maar breekt niet af)
- Plastic zak: vergaat niet (verbrokkelt maar breekt niet af)
- Kauwgum: 20-25 jaar
- Polystyreen frietbakje: vergaat niet (verbrokkelt maar breekt niet af)
- Aluminium blikje: 50 jaar tot nooit
- Glazen fles: vergaat niet
Het probleem is duidelijk. Gooi afval daarom altijd in een openbare vuilnisbak of neem het mee naar huis. Toch doen veel mensen dit niet, en daarom moéten we in actie komen.
